2021-12-16

GARO- En del av Karlatornet

År 2018 började byggnationen av det spektakulära Karlatornet i Göteborg. Den uppseendeväckande skyskrapan kommer att bli Nordens högsta byggnad med sina 73 våningar och 245 meter när projektet är klart. Genom Ahlsell levererar GARO olika typer av byggcentraler och är stolta över att få vara en del i projektet.

GARO- En del av Karlatornet

Serneke bostad, initiativtagare och delägare, hade drömmen om något storslaget långt innan byggnationen påbörjades rent praktiskt. Redan 2004 gjorde Serneke bostad det första fastighetsförvärvet på Lindholmen, vilket senare utvecklades till projektet Karlatornet och Karlastaden.

Karlatornet, ritat av arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill kommer bestå av 611 lägenheter, hotell, kontor och en skybar. Byggnaden har varit startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg där målet är att skapa en ny levande stadsdel med handel, bostäder, kontor och service. Byggnationen startade under 2018 och i skrivande stund är en tredjedel av tornets höjd färdigt. Planen är att Karlatornet kommer vara färdigt för inflyttning för de första boende under slutet av 2023.  

För att kunna genomföra projektet krävs givetvis en stor tillgång till el eftersom det som mest kommer arbeta upp emot 350 personer samtidigt som ska ha fungerande verktyg och maskiner. GARO och Ahlsell har levererat olika typer av fördelningscentraler, allt mellan 32A till 400A. Beställningarna har varierat från enstaka moduler till kompletta skåp samt olika typer av elväskor.


”Det känns såklart otroligt häftigt att vi på GARO får möjligheten att få vara en del i det här projektet. I och med att det så småningom kommer att bli Nordens högsta byggnad kräver det enormt mycket resurser, vilket gör det extra kul att produkter från oss på GARO kommer till användning. Än så länge så har vi endast levererat centraler till Karlatornet men vi hoppas såklart att GAROs produkter blir aktuella även när byggnationen för resten av Karlastaden sätter igång” säger Mattias Larsson, Area Sales Manager.