Ladda elbilen i oväder

Med sommar och sol kommer ju tyvärr ofta även regn, åska och oväder. Men hur är det nu egentligen? Påverkas elbilsladdningen av åska och blixtnedslag? Tål laddboxen att bli utsatt för hur mycket vatten som helst? Vi har sammanställt en guide på hur man som elbilsägare ska tänka när ovädret slår till.

Kan man ladda sin elbil i regn?

De allra flesta vet nog att el och vatten inte är någon bra kombination men faktum är att elbilsladdning och regn går riktigt bra ihop. GARO Entity är anpassad för att klara av regn och rusk och tål stora mängder vatten utan några extra skydd eller tillbehör.

Håll kontakten torr!

Som sagt, el och vatten är sällan en bra kombination. Tänk därför på att alltid hålla laddhandsken torr när den inte används.  Sätt dit gummihuvan på kontaktdonet och häng upp kabeln med kontaktdonet hängandes nedåt för att undvika att regnvatten rinner ned i kontakten.

Var redo när åskan kommer

Precis som med all annan elektronik så kan åskoväder orsaka skador även på laddboxen och elbilen. För säkerhets skull bör du därför koppla ur laddningskabeln och avbryta laddningen om det åskar.

Överspänningsskydd ger extra trygghet

GARO Entity har ett inbyggt överspänningsskydd som skyddar laddaren och fordonet mot eventuell överspänning i form av blixtnedslag. Men blixtendeslag kan, trots mycket goda skydd i GARO Entity, ändå orsaka skador. Better safe than sorry!

Kan man köra elbil när det åskar?

Att det skulle vara farligt att köra elbil när det åskar är en myt som vi kan slå hål på direkt. Det är precis lika säkert som om du hade kört en bil med förbränningsmotor vid åskoväder.