Guide: Installera laddboxar till din bostadsrättsförening

Allt fler boende efterfrågar elbilsladdning vid sin BRF. Genom att erbjuda elbilsladdning blir ni en attraktiv hyresvärd och bidrar samtidigt i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Här ger vi dig all den information du behöver för att komma i gång med din installation.

Se över intresset och finansieringsplanen
Innan ni påbörjar laddboxinstallationen är det viktigt att utvärdera intresset hos de boende. Därefter bör ni skapa en tydlig plan för hur installationen ska finansieras för att göra processen smidig och för att föreningens ekonomi inte ska påverkas för mycket.

Undersök förutsättningarna
Vi och din elinstallatör kommer gärna ut till er fastighet för att bedöma installationens omfattning. För att förenkla processen är det till hjälp om ni lämnar in ritningar över byggnaden och elsystemet så att ni direkt kan få svar på om den nuvarande säkringen, kabeldragningen och elförsörjningen räcker eller om det behöver förstärkas. Fundera också över hur internetanslutningen ser ut i fastigheten, om exempelvis laddboxarna ska kopplas upp via WiFi eller LAN (Ethernet).

Sök bidrag hos Naturvårdsverket
Vi rekommenderar att ni söker bidraget Ladda bilen hos Naturvårdsverket. Bidraget kan täcka upp till 50 procent av installations- och materialkostnaderna. Ansökan sker via Naturvårdsverkets hemsida där du också kan läsa mer om bidraget. Där kan du antingen göra din ansökan direkt med Bank-ID eller ladda ner en ansökningsblankett.

Bestäm debiteringsmodell och operatör
Innan installationen är det också viktigt att ni bestämmer hur ni ska ta betalt för de boendes laddning. Oftast debiteras laddningen genom att den individuella kostnaden läggs till på hyran. Ni bör även välja en pålitlig operatör som ska sköta driften av laddsystemet för en smidig användarupplevelse.

Prioritera säkerheten
Med dagens enkla åtkomst till köp av laddboxar är det extra viktigt att prioritera säkerheten. Vi rekommenderar att ni har en dialog med er installatör för att säkerställa att ni får en trygg och framtidssäker lösning för er fastighet. Detta är extra viktigt när det är gäller flera laddboxar så att belastningen på elnätet inte blir högre än fastigheten klarar av samt att laddboxen innehåller alla inbyggda skydd som behövs.

Skala upp efter behov
Att på förhand veta hur många laddboxar som krävs för att täcka behovet i din bostadsrättsförening är i stort sett omöjligt. Med vår laddbox GARO Entity Pro kan du därför skala upp när dina behov förändras. Genom vår smartbracket finns nämligen möjligheten att initialt starta med ett mindre antal laddboxar för att sedan enkelt skala upp när fler i din BRF väljer att köra på el. 

Framtidssäkra föreningen
Du ska förhoppningsvis ha dina laddboxar under en lång tid framöver i din förening. Tänk därför på att välja laddboxar som går att uppdatera med framtidens smarta funktioner så att du slipper byta efter bara några år. Mjukvaran i GARO Entity är förberedd för funktioner som bland annat Vechicle to Grid och Plug and Charge, vilket troligtvis bara är två av många nya tekniker som framtidens laddboxar ska vara förberedda för.    

Efter installationen
När installationen är klar och du i framtiden har ytterligare frågor eller behöver support, är det enkelt att kontakta ansvarig installatör och operatör för att få hjälp.