Välj rätt laddbox till din elbil

Att välja rätt laddbox till din elbil är viktigt för att säkerställa snabb och effektiv laddning samtidigt som du bevarar batteriets livslängd. I texten nedan kan du läsa om några faktorer att överväga när du väljer en laddbox till din elbil.

 

Laddhastighet
En av de viktigaste faktorerna att tänka på är laddhastigheten. Laddboxar erbjuder olika laddningshastigheter beroende på deras kapacitet och anslutningstyp. De vanligaste typerna av laddboxar är destinationsladdare (AC) och snabbladdare likström (DC). Destinationsladdare är vanligtvis lämpliga för hemmiljöer och erbjuder generellt lägre laddhastigheter, medan snabbladdare laddar din bil fortare men är vanligtvis dyrare och mer komplexa att installera.

Anslutningstyp
För att välja rätt laddbox måste du också ta hänsyn till anslutningstypen på din elbil. Det finns olika standarder för laddanslutningar, såsom Typ 1 och Typ 2 (som numera är mer eller mindre standard) för AC samt CCS och CHAdeMO för DC. Se till att laddboxen du väljer är kompatibel med din elbils anslutningstyp.

Flexibilitet
En annan viktig faktor att överväga är flexibiliteten hos laddboxen. Vissa laddboxar har uttag, medan andra har fast kabel. Är du fastighetsägare och dessutom vill kunna ta betalt för laddningen finns också en stor poäng i att kolla upp om din tänkta laddbox är OCPP-kompatibel eftersom det innebär att du aldrig blir låst till en enskild leverantör och har full frihet att välja den operatör du föredrar. Vi brukar jämföra det med att det ska fungera på samma sätt som när man väljer bredbandsleverantör till sitt hem. Det ska alltid finnas en möjlighet att byta operatör om man inte är nöjd eller vill byta av någon annan anledning.  

Anpassningsbarhet
Det kan vara fördelaktigt att välja en laddbox till din elbil som kan anpassas efter dina specifika behov och förutsättningar. Vissa laddboxar kan till exempel erbjuda olika laddningslägen, tidsinställningar eller integration med smarta hemsystem. Det kan också vara bra att välja en laddbox som kan uppdateras i framtiden för att alltid få tillgång till de senaste funktionerna såsom V2G, V2H, V2x.

Säkerhet och kvalitet
Säkerhet är en avgörande faktor när det gäller laddboxar eftersom elen är kopplad till ditt hem eller annan fastighet. Se till att välja en laddbox av hög kvalitet, med inbyggd jordfelsdetektering, DC-skydd och överspänningsskydd samt är godkänd enligt gällande standarder avseende säkerhet och elbilsladdning. Om du vill installera flera laddboxar i exempelvis flerfamiljsfastigheter, tänk då på vad standarder säger om att seriekoppla dessa laddboxar – kräver laddboxen externa komponenter mellan laddarna (jordfelsbrytare, säkring), eller har den alla skydd inbyggda? Detta kan göra stor skillnad i installationskostnad.