Vaggeryds energi elektrifierar med GARO

Det senaste året har kommunala Vaggeryds Energi AB installerat 62 laddplatser, en rejäl satsning för en kommun med 14 100 invånare. Men de laddplatserna är bara början – ännu bättre laddinfrastruktur krävs för att nå kommunens ambitiösa klimatmål.

 

Redan under 2020 ska Vaggeryds kommun ha 50 procent fossilfria fordon. Samtidigt ökar mängden privat- och företagsägda elbilar och laddhybrider. Det är en utveckling som Vaggeryds Energi vill möta.

– Vaggeryds Energi är ett kommunalt bolag, så när kommunen köpte in 28 elfordon så hängde vi på. Och redan vill flera av industrierna här i kommunen att vi ska hjälpa dem att installera laddplatser till deras anställda, berättar Anders Ericson, entreprenadchef på Vaggeryds Energi.

Nyligen har kommunen också bestämt att kommunalt anställda ska kunna ladda sina privata bilar vid laddplatserna. I både Vaggeryd och Skillingaryd finns laddplatser som är öppna för alla.

Framtidssäkra kommunen

– Dessutom ska nya skolor och flerbostadshus få laddplatser, och dessa ska vi installera och drifta. Så vi satsar verkligen på att framtidssäkra Vaggeryds kommun, säger Anders Ericson.

Vaggeryds Energi har valt den publika laddstationen LS4 från GARO. Att GARO och Vaggeryds Energi båda huserar i Småland skadade förvisso inte, men det var kvaliteten och servicen som fällde avgörandet.

Partnerskap för framtiden

– GARO står för hög kvalitet och vi vill kunna ha samma leverantör länge. För det handlar inte bara om att köpa en bra produkt – laddstolparna ska installeras, skötas om och integreras smart i vår kommun. Som inköpare letar vi efter ett långsiktigt partnerskap.

Just servicen och supporten är delar av samarbetet som Anders Ericson är särskild nöjd med.

Viktigt stöd i elektrifieringen

– Det visste vi inte på förhand, och är nog det jag är mest positivt överraskad över. GARO var väldigt behjälpliga under hela uppstartsprocessen och ställer alltid upp när vi har frågor. Det stödet är en viktig del i vårt arbete för att kunna göra Vaggeryd redo för en elektrifierad framtid.

Och arbetet mot den framtiden går nu vidare.

– Det känns som om vi bara har börjat. Vi ser att bilindustrin snabbt ställer om mot eldrift, och alla kommuner måste vara tidigt med i utvecklingen.

"GARO står för hög kvalitet och vi vill kunna ha samma leverantör länge."

"GARO står för hög kvalitet och vi vill kunna ha samma leverantör länge."

Vaggeryds Energi

Vaggeryds energi är ett bolag som ägs av Vaggeryds kommun. Bolaget har som syfte att producera och sälja energi samt bygga och underhålla nätet för datakommunikation inom kommunen. Vaggeryds kommun ligger i nordvästra Småland, tre mil söder om Jönköping. Kommunen har drygt 14 100 invånare.