Tiraholms fisk laddar batterierna

Hållbarhet har varit ett ledord i familjeföretaget Tiraholms Fisk i mer än 40 år. För familjen handlar det, på ren småländska, om att ”inte såga av grenen de sitter på”. I september 2019 förverkligades den senaste satsningen – 16 nya laddplatser till sina gäster.

Mitt ute på den småländska landsbygden ligger familjeföretaget Tiraholms Fisk. Från yrkesfiske har verksamheten de senaste decennierna utökats med gårdsbutik, rökeri och restaurang – och förra året slog de upp portarna för en hotell- och konferensanläggning. Hållbarhet, cirkularitet och miljömedvetenhet har varit inbyggt i affärsmodellen redan från början.

– Ska det drivas verksamhet ute på landet så är hållbarhet inget som väljs – det är en förutsättning. Vi fiskar till exempel all vår fisk i en insjö, då är hållbart fiske en förutsättning, förklarar Malin Ekwall som driver Tiraholms Fisk tillsammans med sina föräldrar och syskon.

Men hållbarhetsengagemanget syns även på annat håll. Restaurangen är till exempel byggd helt med egenfällt stormvirke som blev kvar efter stormen Gudrun. Och så har vi de åtta laddstolparna, med vardera två laddplatser, som skinande nya pryder parkeringsplatsen utanför hotellet.

Miljömedvetna gäster

– Vi har 50 000 gäster om året här på Tiraholm och ingen kollektivtrafik, så de flesta kommer hit med bil. Vi vill att våra miljömedvetna gäster ska kunna ta sig hit – och härifrån – på ett bra sätt, och vi tror att dessa gäster kommer bli fler och fler.

Laddstolparna i fråga är de publika laddstationerna LS4 från GARO. Halva etableringskostnaden fick Tiraholms Fisk hjälp med från Klimatklivet, och själva installationen gjordes av Sverkers El som hjälpt familjen i 35 år.

Närproducerade laddstolpar

– Vi var ganska novisa på det här området, men vi har stort förtroende för Sverkers El. GARO känner vi också väl till, eftersom de ligger i Gnosjö. Så när Sverkers El rekommenderade GARO så var valet självklart.

Marcus Andersson på Sverkers El förklarar att GAROs produkter så klart handlar om produkternas kvalitet, men också om service och support.

– När det gäller laddinfrastruktur är det oerhört viktigt att få den hjälp man behöver av både säljare och övrig personal. Det handlar om att känna sig trygg även efter köpet, och det gör man med GARO.

Service och support

Just den servicen är något som även Malin känner igen.

– Vi har inte behövt så mycket support, vilket är bra i sig. Men när vi undrat något har GAROs tekniker varit väldigt hjälpsamma. Alla våra tankar kring olika inställningar har dessutom visat sig vara förprogrammerade av GARO, så det är tydligt att de vet vad de sysslar med, avslutar Malin Ekwall.

"Det handlar om att känna sig trygg även efter köpet, och det gör man med GARO."

"Det handlar om att känna sig trygg även efter köpet, och det gör man med GARO."

Tiraholm

Tiraholms fisk har en lång historia bakom sig. Gården finns benämnd redan på 1400-talet.
Har ägts av familjen Ekwall sedan 1920-talet, samma familj som driver anläggningen idag.
Öppnade gårdsbutik redan 1988, en av Sveriges första. Hotell och konferensdel är nybyggda.
GAROs laddstolpar installerade under hösten 2019. 

Läs mer om Tira holms fisk här