2022-05-17

Ny branschöverenskommelse för enklare elbilsladdning

Tydligare priser och enklare betalning.

Ny branschöverenskommelse för enklare elbilsladdning

Den 10 maj presenterade Mobility Sweden, Drivkraft Sverige och Energiföretagen Sverige en ny branschöverenskommelse som kommer innebära tydligare priser och enklare betalning vid laddning av sin el-eller hybridbil vid publika platser.

Satsningen innebär att det kommer bli enklare för elbilsägaren att betala för sin laddning på grund av att det nu finns ett gemensamt betalningsalternativ mellan de olika aktörerna på marknaden. Därmed kommer den enskilda elbilsägaren undvika mängden appar och medlemskap hos de olika aktörerna. 

Genom åren har GARO satsat stort på att utveckla ett brett sortiment av publik laddinfrastruktur för alla typer av platser, verksamheter och besökare. Med olika varianter av destinationsladdare tillhandahåller GARO laddstationer som passar utmärkt i publika miljöer och som stödjer betalkortslösningar. Beslutet om ett gemensamt betalningsalternativ är ett steg i rätt riktning och kan förhoppningsvis locka fler till att välja en el- eller hybridbil.

Det nya samarbetet innebär dessutom att priset för laddningen blir tydligare för bilägaren. Priset kommer framöver i majoriteten av fallen att anges i kWh och enhetspriset kommer vara tydligt för kunden redan innan laddningen påbörjas.

Från start ingår följande aktörer i överenskommelsen:
Vattenfall
InCharge
Mer
Recharge
Göteborg Energi
Gävle Energi
Mälarenergi
Ionity
ST1
Circle K
OKQ8
Preem