2020-08-13
Hållbarhet

En snabbare väg till omställning

Det finns tydliga kostnads- och hållbarhetsincitament som talar för elfordon, men en viktig förutsättning för att öka omställningstakten är att se till att nätet av laddstationer täcker landet. Att ladda elbilen ska med andra ord vara lika självklart enkelt oavsett var du bor i Sverige. Så ser det inte ut idag och därför går regeringen nu in med 150 miljoner kronor i investeringsstöd för att snabba på utbyggnaden av publika snabbladdstationer.

En snabbare väg till omställning

Stödet som ska fördelas under en treårsperiod handlar om att täcka ”vita fläckar” på Sverigekartan där avsaknaden av laddstationer är tydlig. Hos Trafikverket kan du ansöka och få 100% av din investeringskostnad täckt, oavsett om du är företag, kommun eller privatperson.

”Det är ett bra initiativ som vi välkomnar. Det öppnar upp för insatser över hela landet och snabbar på omställningen från bensin- och dieselbilar till elfordon ytterligare”, säger Orvar Hurtig, Divisionschef E-mobility på GARO.

Nordens ledande leverantör av laddinfrastruktur*
Redan 2008 presenterade GARO sin första laddstation och sedan dess har man varit med och lett utvecklingen inom laddinfrastruktur. Idag har man marknadens bredaste sortiment av laddstolpar och erbjuder allt från den högeffektiva snabbladdaren till den enkla laddboxen för hemmabruk.

”Hållbarhet har stått på agendan under många år, så satsningen på laddlösningar och laddprodukter har varit en medveten och långsiktig strategi från vår sida. Idag har vi både kompetensen, tekniken och ett sortiment som passar för marknadens alla elbilar och hybrider”, säger Orvar Hurtig och fortsätter;

”Vi kan vara din partner från start till mål – från de första råden till en fullt driftsatt laddstation med efterföljande service.”

FAKTA: 

  • Den 1 augusti träder förordningen i kraft.
  • Din ansökan skickar du till Trafikverket.
  • Det är också Trafikverket som har fått regeringens uppdrag att undersöka vilka vägsträckor som är aktuella för stöd. Dessa presenteras på Trafikverkets hemsida under hösten 2020.

Läs om beslutet mer hos Regeringen