Hur mycket billaddning klarar huset?

Hur mycket billaddning klarar huset?

Klarar mitt hus att ladda elbilen?

Ja, den frågan är inte lätt att svara på utan att veta lite mera, t ex vad har ni för huvud-säkringar, vilket typ av värmesystem eller när ni brukar tvätta och laga mat. För att du ska slippa oroa dig för att huvudsäkringen kan lösa ut har vi förberett alla våra laddboxar för lastbalansering. Med hjälp av den kommer laddningseffekten kunna anpassa sig efter husets samtida förbrukning utan att överbelasta säkringen.

Lastbalanseringen skyddar huvudsäkringen

GAROs energimätare för lastbalansering installeras oftast i fasadmätarskåpet av samma elektriker som sätter in din laddbox. Laddboxen kan därefter i realtid ”fråga” mätaren efter det exakta energiuttaget i bostaden och reglera laddningseffekten till bilen därefter, så att huvudsäkringen aldrig överbelastas. Det enda installatören behöver veta för att installera en GARO laddbox är storleken på husets huvudsäkring som står angivet på avtalet eller fakturan från elnätsleverantören.

Så här fungerar lastbalanseringen

Du kommer hem från jobbet och kopplar bilen till laddboxen som börjar belasta husets elsystem. En stund senare börjar du laga middag och sätter på spisen. Eftersom kvällen börjar bli kall, drar även värmepumpen igång. Lastbalanseringen känner då direkt när elsystemet är på väg att få för mycket belastning och sänker laddningseffekten till bilen under tiden. När belastningen inne i huset avtar ökar laddningseffekten igen utan att huvudsäkringen löser ut. Detta sköter sig helt automatiskt.