Island- perfekt för elbil

Islänningarna laddar för framtiden och GAROs leveranssäkra laddstationer passar på Island som ofta har tuffa klimatförhållanden, sommar som vinter. Elbilsförsäljningen på den karga ön skjuter i höjden och vi är med och säkerställer så att laddinfrastrukturen följer den utvecklingen.

 

ISLAND – STARKT PÅ ELBILSFRONTEN

Med drygt 355 000 invånare och 252 000 bilar är Island ett av världens biltätaste länder räknat per person. Det hårda klimatet och den knappa kollektivtrafiken gör bilen till ett måste. Islänningarnas stora miljö- engagemang har gjort att elbilsförsäljningen och efterfrågan på laddstationer accelererat rejält de senaste två åren.

För Hlada, som är återförsäljare, installatör och konsult för laddinfrastruktur, har detta inneburit en nyförsäljning av drygt 500 GARO laddstationer på knappt två år. Och efterfrågan fortsätter att öka.

Islänningarna har tagit emot elbilen på ett väldigt positivt sätt, trots att den kräver nya rutiner eftersom den alltid måste hållas laddad. Folket här har valt att fokusera på fördelarna, de lyfter miljövinsterna, den minskade driftskostnaden och de färre besöken till verkstaden, berättar Ólafur Gu∂mundsson, CEO på Hlada.

Det är främst laddhybrider som efterfrågas, men även rena elbilar syns allt mer. Öns korta avstånd gör elbilen till ett perfekt och miljövänligt alternativ som blir väldigt billigt i drift. I det hårda klimatet som råder större delen av året är det också en stor fördel att bilen alltid kan vara varm och skön direkt när den ska användas.

Det tuffa klimatet ställer höga krav på laddstationerna. Både kapslingen, tekniken och elektroniken måste tåla stora väderförändringar med kraftig kyla, stora regnmängder och hård vind för att klara sig här. Sommartid kan här bli upp till 30 grader varmt medan vinterns temperatur kan gå ner till -38 grader tillsammans med en vind på 65 m/s.

Elbilarna köps av både privatpersoner, företag och offentlig verksamhet. Ett samarbete med bilimportörerna gör det möjligt att köpa en billaddare samtidigt med bilköpet. När det gäller laddboxar för hemmabruk, som kan kopplas ihop upp till 4-5 st, har idag GARO Laddbox 99% av den isländska marknaden. Men även när det gäller det gäller publika laddstationer och kraftfulla snabbladdare har GARO vunnit stort förtroende hos kunderna.

ISLAND ÄR PERFEKT FÖR ELBILAR. KALLT KLIMAT, BILLIG EL OCH KORTA AVSTÅND.

ISLAND ÄR PERFEKT FÖR ELBILAR. KALLT KLIMAT, BILLIG EL OCH KORTA AVSTÅND.

Många större isländska företag och publika besöksmål har satsat på GAROs laddningslösningar för sina medarbetare eller besökare, bland annat:

  • Ikea i Reykjavik erbjuder gratis laddning vid 20 st LS4 som får sin energi från en GARO solcellsanläggning.
  • Aluminiumsmältverket Nordural har 17 dubbla LS4 åt medarbetarna, fler planeras.
  • Kraftbolaget ON har 22 st LS4 samt 8 snabbladdare av typ QC45 som är utrustade med betalningsfunktion.
  • Kraftbolaget OV har 6 st LS4 för medarbetarnas privat- och tjänstebilar utspridda på klimatutsatta platser, bland annat en 520 möh.
     

Islands största kraftverksbolag Landsvirkjun har installerat 6 st LS4 så att medarbetarna ska kunna ladda sina privat- och tjänstebilar t ex på:

  • Kröflustö› hydro power plant, 520 möh. Mycket hårt klimatområde.
  • Hrauneyjafossstö› hydro power plant,350 möh. Mycket hårt klimatområde.
  • fieistareykjastö› geothermal power plant, 340 möh.