Satsningar på GARO solpaket!

Nu har våra solpaneler börjat levereras ut till några projekt. Två av dem vill vi gärna presentera här och de har också varit vänliga nog att ställa upp på en kortare intervju.

"GARO är en kvalitetsstämpel och när jag såg att de hade färdiga paket blev jag trygg med det"

El-Jouren i Malmö

Från tanke till tak – nu kan Mikael njuta av egen solel

Genarp 2015-11_1

 

Mikael Blomqvist i Genarp utanför Lund har gått från tanke till handling.
Om två veckor slår han på brytaren till sina nymonterade solceller från GARO.
– För mig har nyfikenheten och framtidens miljömål varit styrande i beslutet, säger han.

Uppmärksamheten bland grannarna har varit stor i den lilla byn Genarp. Mikael är mycket teknikintresserad och är en av de första att sätta solcellspaneler på sitt villatak där han bor.
Till vardags arbetar han som teknisk förvaltare på Energiteknik i Helsingborg AB. Övrig tid driver han det egna företaget El-Jouren i Malmö AB, som sysslar med försäljning av el- och energiprodukter via nätet. Nu är tanken att komplettera erbjudandet med försäljning av solcellspaket inklusive färdigt montage.
– Solcellspaketet kommer kapa av 30 procent av min totala energiförbrukning i villan. Parallellt blir den en bra referensanläggning när jag ska sälja in detta till mina kunder, säger han.

”GARO gjorde beslutet enkelt"

Under flera år har Mikael lusläst på olika forum och hemsidor från tillverkare kring de lösningar som marknaden har att erbjuda. När GARO släppte sina färdiga paket under våren i år blev beslutet plötsligt enklare att ta. Inköpet gjordes kort därefter via Ahlsell i Helsingborg.
– GARO är en kvalitetsstämpel och när jag såg att de hade färdiga paket blev jag trygg med det. En bonus är att panelerna är tillverkade i Europa och att allt ingår i ett komplett paket, säger han.

Planerar för utbyggnad

Anläggningen med 16 paneler kommer att ge ungefär 4300 kWh per år men det finns plats på villataket för mer. Effektgarantin är hög, minst 85 procent utlovas efter 25 års användande.
– Jag valde till en större växelriktare och har som mål att bygga ut så att hela taket fylls ut på södersidan, säger Mikael, som är övertygad om att solenergi är framtidens energislag.

Efterlyser enkelhet

Han har ansökt om bidrag från staten för sin installation och tycker att det är synd att byråkratin maler långsamt och att det hindrar folk från att sätta upp solceller.
– Förutsättningen för att solenergi ska slå brett är att prisbilden sjunker och att administrationen förenklas. Miljöfrågan är drivande för många men till syvende och sist är det nog avbetalningstiden på anläggningen som blir avgörande, menar Mikael.
Om två veckor slår han till brytaren och kan börja njuta av grön och gratis energi i villan. Överskottet sommartid kommer att säljas till Vattenfall.
– Jag vill sätta ett stort plus i kanten för GARO och deras upplägg med bra information och färdiga paket som man kan läsa om på hemsidan.

 

Wikmans El i Uppsala

– Vi tror på solenergi och vill ligga i framkant!

Därför har vi nu gjort detta till en del av vårt erbjudande till kund, säger Freddi Ramsell som är ansvarig för affärsområdet solenergi på Wikmans El i Uppsala.

 

Jötas El i Uppsala_1

 

En strid ström av förfrågningar från både privatpersoner och företagskunder fick Wikmans El att besluta sig för att börja sälja kompletta paket med solceller och tillhörande installation. Företaget är en traditionell elinstallatörsfirma med 40-talet anställda och solenergi har nu blivit ett eget affärsområde i bolaget.

– Tidigare har vi lagt ut installationer av solenergi på underentreprenörer men för att kunna säkerställa att standard och kvalitet blir rätt hela vägen känns det bättre att lösa helheten själva. Dessutom blir det enklare för kund, säger Freddi Ramsell.

Via elgrossisten Elektroskandia handlar man nu GARO:s paket för solenergi och först ut var en installation på strax 14 000 kWh hos JÖTA som har samma ägare. Den anläggningen blir framgent viktig när kunder vill se en anläggning i drift. Inkopplingen på nätet skedde under oktober och via en app kan Freddi följa produktionen timme för timme. Många kunder har stannat av eget intresse för att fråga om installationen, som är mycket symetrisk och estetiskt tilltalande.

– Efter egna tester föll valet på GARO:s paketlösningar för att de tillhandahåller produkter av högsta kvalitet, något som både vi och våra kunder vinner på i längden. Det faktum att de erbjuder europatillverkade produkter har varit avgörande för oss, då vet vi att de klarar vårt klimat.

Freddi Ramsell framhåller att solenergi är en investering som man måste se på lång sikt.

– I takt med att priserna på paneler sjunker samtidigt som de blir mer effektiva blir det mer lönsamt. I beräkningen måste man också ta med betydelsen av att den som säljer och installerar kan erbjuda trygghet när det gäller garanti och reservdelar.

Vi har funnits i 70 år och ser både oss själva och GARO som två gedigna företag.