2019-01-09

GAROs laddare starkast i Islands hårda väderförhållanden

Med drygt 355 000 invånare och 252 000 bilar är Island ett av världens biltätaste länder räknat per person. Det hårda klimatet och den dåliga kollektivtrafiken gör bilen till ett måste. Islänningarnas stora miljöengagemang har gjort att elbilsförsäljningen och efterfrågan på laddstationer accelererat rejält de senaste två åren.

För Hlada, som är återförsäljare, installatör och konsult för laddinfrastruktur, har detta inneburit en nyförsäljning av drygt 500 GARO laddstationer på knappt två år. Och efterfrågan fortsätter att öka.

”Island är perfekt för elbilar. Kallt klimat, billig el och korta avstånd.”

Ólafur Gu∂mundsson, CEO på Hlada

Elbil har stora fördelar i kallt klimat. Dels kan bilen alltid vara behagligt varm direkt när den ska användas, dels ger kylan bilens batteri längre livscykel med bibehållen effekt. Island stora väderförändringar ställer däremot höga krav på laddstationerna. Här kan bli -38 grader med vind på 65 m/s på vintern och + 30 grader varmt på sommaren. I sådana påfrestningar och växlingar har GAROs kapsling, teknik och elektronik fördel eftersom laddarna tål stora regn- och snömängder utan att det samlas kondens under skalet.
På laddboxar för hemmabruk har GAROs GLB tagit en överlägset marknadsledande position på den isländska marknaden. På publika laddstationer och kraftfulla snabbladdare syns GARO på allt fler ställen, bland annat: 

• IKEA i Reykjavik erbjuder gratis laddning vid 20 st LS4 som får sin energi från en GARO solcellsanläggning.

• Aluminiumsmältverket NORDURAL har installerat 7 dubbla LS4 åt medarbetarna, fler planeras.

• Kraftbolaget ON har 22 st LS4 samt 8 snabbladdare av typ QC45 som är utrustade med betalfunktion.

• Kraftbolaget OV har 4 snabbladdare av typ QC45.

• Största kraftverksbolaget LANDSVIRKJUN, har 6 st LS4 för medarbetarnas privat- och tjänstebilar utspridda på klimatutsatta platser, bl a en laddare 520 m ö h.

För mer information, vänligen kontakta:

Patrik Andersson, Marknads och Försäljningsdirektör GARO AB
Telefon: 076 148 44 44, E-post: patrik.andersson@garo.se

Sara Ekstrand, Exportchef GARO E-mobility
Telefon: 0370 33 28 37, E-post: sara.ekstrand@garo.se