2016-11-29

Elektroskandia satsar på solpaneler från GARO

Solelen tar Elektroskandias centrallager in i framtiden. Med 940 solpaneler från GARO bygger Elektroskandia AB ett toppmodernt centrallager med grön profil.

" Vi vill leva som vi lär och att montera solpaneler på vårt nya centrallager var ett givet beslut", säger Michael Almqvist, marknadsdirektör på Elektroskandia.

På Elektroskandia innebär hållbarhetsbegreppet ett kontinuerligt kvalitetsarbete inom flera områden, såsom ekonomi, sociala frågor och miljöfrågor. Energieffektivitet och förnybar energi är områden som prioriteras, enligt Michael Almqvist.
 
Som ledande aktör på en växande marknad tog Elektroskandia beslutet att börja bygga ett nytt centrallager 2015. Till våren 2017 tas det i drift och målet är att man på ett ännu bättre sätt ska möta framtidens krav från kunderna.
I samband med byggnationen har man valt att satsa på moderna solpaneler från GARO AB, som sedan många år är en tongivande leverantör av elmaterial till företaget. Nu fördjupas samarbetet ytterligare genom installationen av 940 solpaneler, som samtidigt kan fungera som referensanläggning för både GARO och Elektroskandia.
 
– All teknik i form av belysning, säkerhetssystem, automation och egenproducerad energi från solpaneler, är något vi själva aktivt valt och vi stolt kommer att visa upp för våra besökare. Vi kan lova en anläggning med branschens effektivaste materialleveranssystem och en tekniknivå på automationen och elinstallationen som är väldigt hög. Med den egenproducerade energin kan vi, som jämförelse, förse alla våra eltruckar med laddning, säger Michael Almqvist
 
Anders Karlsson är projektsäljare med ansvar för teknisk support på GARO AB. Han har bistått med vindberäkningar och tekniska beräkningar på anläggningen.
– Vi vill visa framfötterna och erbjuda vårt teknikkunnande. Panelerna ska leverera energi på ett bekymmerfritt sätt under lång tid, säger han.
Den installerade effekten blir 249 kW, vilket beräknas ge 236645 kWh per år. Den samlade ytan för panelerna, som är fastsatta i ett system av aluminiumskenor som vinklats 20 grader mot solen, är 4000 kvadratmeter. 
 
– Elektroskandias satsning att bygga Nordens modernaste centrallager är imponerande. Vi är stolta över att de väljer GARO som leverantör av sol- och laddenergi; det är en kvalitetsstämpel och visar att vi är stabil aktör med rätt produkter, trygga garantiåtaganden, lagerhållning i Sverige och gedigen kunskap både vid försäljning och support, säger Patrik Andersson, marknadschef på GARO AB.
 
Han berättar att två år gått sedan GARO startade produktområdet solenergi och att man möter en marknad i snabb expansion.
– Vi har hittat rätt nisch där fokus ligger på kvalitet och färdiga paketlösningar, där vi också kan hantera större projekt, säger Patrik Andersson.